zondag 27 oktober 2013

Gouden Dageraad in Alkmaar

Hoewel hij in een ander vak zit dan Adje en ik, hebben we toch een hoop contact met onze maat Louis, die na vele jaren van mokkige absentie weer terug is gekeerd in de warme schoot van AZ. Louis is ooit afgehaakt toen Theo Vonk als trainer de dienst uitmaakte, in de Alkmaarderhout nog. Vonk had niet alleen oud-trainer Piet Schrijvers kapotgemaakt, wat Louis op zichzelf al onvergeeflijk vond, maar ook nog eens de club gebruikt als vehikel voor duistere spelerstransacties waarvan Vonk persoonlijk financieel beter werd.
Daar moet je bij Louis niet mee aankomen.
Maar de tijd heelt alle wonden, en nu zien we Louis schuin aan de overkant springen en zwaaien naar ons. "Even de Gouden Dageraad fotograferen", sms´t hij me, en ik zie hem langs de lange zijde richting uitvak benen. Adje en ik schateren om Louis´ vondst om de fanatieke kluit Grieken in het uitvak om te dopen tot Gouden Dageraad. Er zit ook echt wat in, Gouden Dageraad. Want wat zijn ze woest en door het dolle heen, al die uitzinnige PAOK-ultra´s. Ze hangen in de hekken, dreunen tegen het perspex en dagen de brave dames en heertjes van het AZ-publiek met wilde gebaren en hete liederen uit.
Maar daar moet je bij de Kaaskijkers niet mee aankomen.
Het nette Alkmaarse voetbalvolk is meer bezig met het pardoese vertrek van Gertjan Verbeek. Bedaagd wordt het wel begrepen maar niet gesnapt, dat Verbeek de laan uit is gestuurd. Ieder jaar Europa in, de beker gewonnen, geflirt met een landskampioenschap - hij heeft toch wel wat gepresteerd, die Verbeek. Maar ja, wel een keiharde tiran.
En met tirannen moet je in Alkmaar niet aankomen.
Langs de lijn is mijn oude Haarlem-held Martin Haar de verantwoordelijke man, niet voor het eerst als interim voor AZ. Ik gun de sierlijke Haarlem-vedette van weleer deze uren van stralen als eerste man. Wel is het jammer dat zijn zoon Dennis Haar zich probeert te profileren als gezaghebbende trainerbelofte voor de toekomst door herhaaldelijk opzichtig en driftig de dugout uit te stormen, in de hoop dat de camera´s hem registreren. Dat is het verschil met zijn vader: Haar senior heeft dat allemaal niet nodig. Die koestert zijn werk in de schaduw, met af en toe een zonnetje op zijn bol als er weer een trainer uitvliegt, en hij een paar weekjes in de spotlights aan de touwtjes mag trekken. En dan weer lekker terug de schaduw in.
Juist daarom is Martin Haar mijn ster, en zal zoon Dennis dat nooit worden voor mij.
******
AZ - PAOK Saloniki, 3 oktober 2013: 1-1 (0-0), groepsfase Europa League. Toeschouwers: 10.761.
******
(Foto´s: de bloedfanatieke aanhang van PAOK: de Gouden Dageraad (foto van Louis Kossen) * Salpi heeft het weer gedaan: 1-1 (foto van Rißmann)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten