zondag 14 juli 2013

In de provincie

Soms moet je vooral de plaatjes het verhaal maar laten doen - zo´n geval is dit. Want dit was een wedstrijd van niks. Samen met Martin was ik naar het Duitse dorpje Wegberg getogen, dat met een hoop vlagvertoon op iedere hoek en gevel enthousiast uitstraalde de wedstrijd van de eeuw in huis had gehaald: de lokale helden van Borussia Mönchengladbach tegen het Vlaamse Lierse SK. Een vriendschappelijk potje in de voorbereiding op het nieuwe seizoen.
Afgaand op het vertoonde spel gaat noch Gladbach noch Lierse zelfs maar de geringste rol van betekenis spelen in de competitie. Vooral de tweede helft was van een lusteloosheid en traagheid die zijn weerga niet kent. Maar allez, het is de oefenperiode, dan telt niet vooreerst het scorebord - op elkaar ingespeeld raken is het devies.
De Duitse fans waren merkbaar een lekker dagje uit, met alle ontspanning die daar bij hoort: beetje keuvelen, biertje erbij, braaf klappen voor elke redelijk gegeven bal. Opvallend veel huisvrouwen van het overwegend oudere slag hadden zich in fonkelnieuwe Gladbach-shirts gehesen met daarop de naam van de kersverse aankoop Max Kruse - kennelijk nogal een womanizer, al zie ik dat er persoonlijk niet zo aan af. Enigszins verdacht was een meneer van rond de 40 die in een keepersshirt van de vandaag speeltijd krijgende reserve-doelman Christofer Heimeroth was gehuld. In tamelijk verhitte toestand drukte hij zijn lijf 90 minuten lang intens tegen de boarding, direct achter het doel van zijn idool. Brrrr..!
Olijker waren de vele vrijwilligers van de organiserende amateurvereniging, die apetrots rondliepen met een geplastificeerd kaartje op hun borst waarop tussen de emblemen van Gladbach en Lierse te lezen viel dat zij vandaag aan het werk waren. Van belang dus.
De meegereisde supporters uit België zagen het wat minder relaxt dan de Duitse aanhangers. De klanten uit Lierse vuurden hun slaperige team onafgebroken aan, afgewisseld met aandoenlijke spreekkoren voor hun als trainer naar Lierse teruggekeerde oude held Stanley Menzo: "There´s only one Stanley Menzo... one Stanley Meeeeeeeeeezoooo... there´s only one Stanley Menzo..!"
Minder flatteus was de aard en wijze waarop de dienstdoende dorpsagenten werden bezongen, maar de onverstoorbare plaatselijke Hermandad deed gewoon net alsof ze het stoute Vlaams niet konden verstaan: "Politie, homofielen, steek die knuppel in je reet" - en andere bloemrijke gezangen, die als waterdruppels langs de politie-veren afgleden.
Ook na afloop, bij de tourbussen, deden sommige Belgen nog verwoede pogingen om oom en tante agent uit de tent te lokken. Maar nee, met dit soezige zonnetje vandaag aan de hemel zat dat er echt niet in.
******
Borussia Mönchengladbach - Lierse SK, 6 juli 2013: 2-0 (2-0), vriendschappelijk. Toeschouwers: 2.917.
******
(Foto´s: de ontspannen sfeer in de provincie is te zien aan de geïmproviseerde ingang met quasi-stewards, aan een wegdromende tomboy in de graswal langs de lange zijde, een kiekje over de schouder van Gladbach-ster Raffael die een hoekschop gaat nemen(3 x foto van Rißmann), aan flanerende fans achter het doel, en een guitige toeschouwer met het programma-boekje op zijn bol, om die te beschermen tegen de felle zon (2 x foto van Martin van Geel)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten