dinsdag 3 september 2013

Floortje Oss

Leuk om weer eens in Oss te zijn. De club hier hééft iets. Iets speciaals. Want: na het ontstijgen van de amateurstatus, in 1992, nooit verder gekomen dan de Eerste Divisie. Sterker nog: als enige club ooit daar een keertje uit weggedegradeerd, terug naar het vagevuur der amateurs. Gelukkig overigens direct weer teruggepromoveerd.
Nooit de Eredivisie gehaald: dat kunnen maar weinig clubs in het betaalde voetbal FC Oss nazeggen. Slechts FC Emmen dobbert ook reeds enkele decennia rond in de Eerste Divisie, en verder zijn alleen het nog betrekkelijk verse Almere City FC en nieuweling Achilles ´29 eveneens verstoken van dit lintje.
Alles wijst er op dat het wonder van de Eredivisie nooit zal gebeuren voor Oss. Of er moet een poepierijke sjeik opstaan die alle worstfabrieken van Oss opkoopt, en de plaatselijke voetbalclub er gelijk maar even krachtig bij pakt in het hele verhaal. Maar nee... ik zie het niet gebeuren. En de toeschouwers om mij heen ook niet. Ze zijn bedaard, als de ziel van de club zelf. Ze eisen geen Champions League. Ze verwachten geen mirakel. Af en toe winnen, dat is wel mooi. Verder heerst kalme berusting. Met een pintje in de ene hand, en een rokertje in de andere.
Vandaag zijn de debutanten uit Groesbeek op bezoek: Achilles ´29. Oude bekenden uit amateurtijden, maar voor het eerst tegen elkaar in een profliga. Het is een lief duel, passend bij de bescheiden verlangens van beide clubs. Er komt een gele kaart voor Daan Paau van Achilles omdat hij, overduidelijk per ongeluk, te vroeg een vrije trap neemt. Ruwer dan dat wordt het niet op het veld.
Buiten het veld valt iets meer ruwheid te noteren. Doch alles binnen grenzen. Schuin voor mij zit de lokale, ietwat doorrookte versie van Floortje Dessing. Floortje Oss roept haar puberzoon stevig ter veantwoording als hij Achilles-doelman Christian de Haan luidkeels uitmaakt voor een man die naast voetbal ook erg graag bepaalde andere dingen doet met mannen - maar dit roept de jonge knaap in zijn eigen, geenszins omfloerste vocabulaire. Na een pittige uitbrander van Floortje Oss krimpt de kleine vlerk ineen en houdt dan verder netjes zijn waffel.
Na afloop van de matige wedstrijd is ook nog een volwassen fan van FC Oss (ik heb nooit begrepen waarom ze zich FC zijn gaan noemen in Oss - wat was er in hemelsnaam mis met de unieke, optimistisch klinkende naam Top Oss?) die iets lelijks roept naar zijn roodwitte helden: "Zakkenvullers!"
Daar kunnen de heertjes van FC Oss het mee doen.
Intussen vieren de zwartwitten uit Groesbeek hun allereerste zege in het profvoetbal, samen met hun meegereisde supporters, die op de hoofdtribune gewoon naast en tussen de fans van Oss zitten. Dat kan hier allemaal gewoon, zo maar.
Alleen al daarom houd ik van FC Oss.
Dat ze nog maar lang behouden mogen blijven voor die fijne Eerste Divisie.
******
FC Oss - Achilles ´29, 2 september 2013: 0-1 (0-0), Jupiler League. Toeschouwers: 1.382.
******
(Foto´s: surrealistisch licht valt over de tribunes in Oss, vlak voor de teams het veld opkomen. Links is het lege uitvak te zien - de fans uit Groesbeek zitten aan de overzijde gebroederlijk bij aanhangers van FC Oss * historisch verantwoorde graffiti boven in tribune C, waar de harde kern huist * plukje harde kern, kwartier voor aanvang - foto´s van Rißmann)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten